Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jeśli chcesz kupić kapustę kwaszoną, skieruj się na ten adres.

Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Witamina A i liczne minerały i witamina C – co znajduje się w kapuście kwaszonej?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, gdyż tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne przechowywanie pokarmów. Cienko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A trzeba podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji potrzebnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B1). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

W jakich posiłkach znajdziemy kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną zazwyczaj je się ją jako surówkę z marchwią lub siekaną cebulą, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też produkt, który świetnie komponuje się z borowikami oraz mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do łazanek, krokietów i pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.

W zasadzie każdy kucharz posiada własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach z rzadka kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w małych i dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]