Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Dalsze informacje o kiszonych ogórkach.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie bądź jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, ponieważ kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Kiszone ogórki – z ząbkami czosnku, koprem albo z innymi przyprawami

Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki lub pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie kładzie się pojemnik na przynajmniej czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dniach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić także innymi dodatkami, przykładowo gorczycą, kawałkami chrzanuczy liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę lub spiżarkę, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że należy odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach czy w woreczkach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w kiszonych ogórkach?

Od wieków znane jest przekonanie, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki organizm. I nie jest to błędem, bo razem z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, poprawiając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają około 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B oraz wiele składników odżywczych koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, sód i miedź. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, polecamy nie wyrzucać go po spożyciu warzyw. Lepiej go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kwaszenia mikroelementy przechodzą po części do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]