Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony

Jeśli szukasz barszczu czerwonego w butelce, koniecznie odwiedź tę stronę.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą spożywamy z reguły w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna

Zdaje się, że barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego lekko słodki, a równocześnie kwaskowaty aromat powoduje, iż doskonale współdziała on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy przedkładają ziemniaki, jajo na twardo oraz kiełbasę, pozostali wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, ale też wyśmienita przekąska lub ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak drożdżówki z mięsnym farszem lub chrupkiego krokieta z grzybami.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Jednak z uwagi na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i odmiennie doprawia tę zupę. Jedni wolą pikantny barszcz, należycie pieprzny, drudzy wsypują do niego troszkę cukru, aby podkreślić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a dodatkowo zawiera więcej ważnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyrządzać samemu, ale okres fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeśli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź online.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]