Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

kiszonki warzywne, domowe przetwory z warzyw

Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański rarytas, z rzadka napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Dlaczego kiszone przetwory z warzyw są popularne?

Badacze historii potwierdzają, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w occie, w soli lub w solance, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się je zanurza, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Kilkaset lat temu była to świetna metoda, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawił się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zarania swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Cechują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z kukurydzy czy ziemniaków.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie w większości rejonów świata, również w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Jednak pickle są tam chyba niesłychanie lubianym składnikiem hamburgerów, hot-dogów oraz kanapek. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. brokuły, botwinkę oraz owoce (np. truskawki), a czasami nawet jaja.

Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się podstawą albo znaczącym dodatkiem do setek dań narodowych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek wyprodukowany według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Japonii.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]