Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Dalsze informacje o soku z kiszonych buraków.

Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak często wymienia się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach z przetworami.

Eliminuje toksyny i działa bakteriobójczo – sok z kapusty kiszonej

Bodaj każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również rozmaite minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz magnez. Wielu ludzi ma problem z przywyknięciem do kwasowego smaku tego soku, jednak zaleca się spożywać go systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – wystarczy spożywać około 250 ml soku dziennie.

Zalety soku z kwaszonych buraków

Drugim lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który pijemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on masę witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega zaparciom, podnosi koncentrację, a równocześnie obniża poziom cholesterolu. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że takie soki powinno się magazynować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]