Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Chcesz zamówić sól kłodawską niejodowaną? Wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. cynk, żelazo czy potas, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią cynku, magnezu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]